
توصیه های نگارشی نوشتن مقاله
در این مطلب قصد داریم توصیه های نگارشی نوشتن مقاله را بررسی کنیم. نگارش یک مقاله از اهمیت زیادی در مسیر پژوهش و یا تحصیلات عالیهی شما برخوردار است. اگر اولین بار است که به نگارش مقاله میپردازید، احتمالا سوالاتی در این زمینه دارید. نوشتن یک مقاله جنبههای گوناگونی دارد و یکی از مهمترین جنبههای آن، رعایت توصیه های نگارشی نوشتن مقاله است.
اگر قرار است مقالهی شما در مجامع عملی، مخصوصا مجامع علمی بین المللی، مطرح شود، رعایت اصول نگارشی و مقاله نویسی یک امر ضروری به شمار میآید.
در ادامه به بررسی اصول نگارشی و همچنین ارائهی توصیه های نگارشی نوشتن مقاله خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
عنوان مقاله
انتخاب درست عنوان یک مقاله میتواند مسالهای مهم در بحث نگارش مقاله و همچنین یکی از بخشهای دشوار آن نیز باشد.
لازم به ذکر است که در اینجا ما در مورد انتخاب موضوع پژوهشی صحبت نمیکنیم. بحث در این جا این است که بعد از انجام فرآیندهای لازمه برای مقاله نویسی، حال که نوبت به انتخاب عنوان شده باید عنوان در نظر گرفته شده عنوانی درست و مناسب باشد.
اما عنوان صحیح و مناسب چه عنوانی است؟
توصیه میشود که عنوان مورد نظر شما محدود شده و خاص باشد. یعنی به طور مثال عنوان باید ریز بشود و جزیی باشد و یا مثلا محدود به حیطهای خاص یا به طور مثال محدودهای زمانی خاص باشد.
نکتهی دیگر در انتخاب عنوان این است که عنوان باید حاوی متغیرهای اصلی پژوهش شما باشد. به طور مثال اگر شما در مقالهی خود در مورد تاثیر متغیر A بر B نوشتهاید عنوان شما بهتر است که نام A را نیز در خود گنجانده باشد.
بهتر است در عنوان مقالهی خود از اختصارها و فرمولها استفاده نکنید. استفاده از این موارد میتواند خوانایی عنوان شما را کاهش دهد. اگر روی موضوعی کار میکنید که عنوان اختصاری دارد، در عنوان نام کامل آن را به کار ببرید و در متن اصلی به توضیح آن بپردازید.
نکتهی مهم دیگر در باب انتخاب عنوان مقاله، کوتاه بودن آن است. عنوان شما نه باید خیلی کوتاه و اختصاری باشد و نه خیلی بلند و گیج کننده. به طور معمول میگویند که عناوین ۸ تا ۱۲ کلمه خوب هستند و نباید از طول ۲۰ کلمه تجاوز کنند.
همچنین عنوان شما باید روشن و بدون ابهام باشد و بتواند پیام عنوان را به روشنی منتقل کند. همین طور نباید در آن از کلمات اضافی استفاده کرد و باید سعی کرد که عنوان مقاله جذاب و گیرا باشد.
چکیدهی مقاله
مورد بعدی در لیست توصیه های نگارشی در نوشتن مقالهی ما، طرز صحیح چکیده نویسی و توصیههای مرتبط با آن است.
چکیده وظیفهی مهمی بر عهده دارد. چکیده، به معرفی پژوهش، مقاله و پژوهشگر میپردازد و شما با خواندن یک چکیدهی درست میتوانید پی ببرید که با چه نوع مقاله و نویسندهای روبهرو هستید.
چکیدهی یک مقاله خلاصهای از بخشهای مهم یک مقاله است که به صورت مختصر به آنها در این بخش اشاره شده است و مخاطب میتواند با خواندن آن به محتوای مقالهی پیش روی خود پی ببرد و اگر لازم دید به مطالعهی ادامهی مقاله بپردازد.
یک چکیدهی خوب باید کوتاه، دقیق و روشن باشد و در یک یا دو بند نوشته شود. جملات آن نیز باید خبری، چکیده و کوتاه باشد.
جملات باید ساده و رسا باشند تا مطلب به درستی برای خواننده قابل درک باشد.
باید از استفاده صفتهای غیر ضروری، واژههای مترادف و تکراری اجتناب شود و همچنین چکیدهی شما باید شامل کلمات کلیدی و عبارتهای فنی و علمی مقاله باشد.
واژگان و کلمات کلیدی
در انتخاب واژگان کلیدی برای مقالهی خود سعی کنید که از واژگان توصیف کنندهی روش تحقیق استفاده کنید و بر اصلیترین موضوع تحقیق تمرکز کنید.
توصیه میشود که به جای استفاده از کلمات (منظور تک واژه است) از عبارات استفاده کنید. این عبارات نباید خیلی کوتاه و یا خیلی بلند باشند. شما باید سعی کنید که موضوع عبارت کلیدی خود را محدودتر کنید و در عین حال آن را طولانیتر کنید تا با این کار عبارت کلیدی خود را خاصتر کنید.
عبارتهای بسیار کوتاه و تک کلمهها دامنهی جستجو را بیهوده گسترش میدهند و به این ترتیب ممکن است مقالهی شما در خیل مقالات دیگر گم شود و به چشم نیاید.
واژگان کلیدی فرصتی دیگر برای جذب خوانندگان است و شما باید سعی کنید که در آن از همپوشانی واژگان کلیدی و واژگان استفاده شده در عنوان اجتناب کنید. سعی کنید در بخش واژگان کلیدی، واژگانی را انتخاب کنید که مکمل کلمات و عبارات عنوان باشد.
شما میتوانید قبل از درج واژگان کلیدی خود آنها را در موتورهای جستجوی مربوطه (مانند گوگل اسکالر) نیز امتحان کنید تا ببینید که این کلمات تا چه حد موثر هستند. همچنین فراموش نکنید پیش از انتخاب واژگان کلیدی شیوهنامهی مجلهی مورد نظرتان را مطالعه نمایید.
مقدمه
در ادامهی مبحث توصیه های نگارشی نوشتن مقاله، به مقدمه میرسیم. مقدمه چیست؟ مقدمه یک توضیح جامع و کامل از موضوع اصلی مقاله، ادبیات پژوهشی، فرضیات و اهداف مقاله است.
معمولا طول مقدمه یک صفحه است. در مقدمه ابتدا به شرح و بیان ادبیات پژوهش و مبانی نظری پرداخته میشود. هدف از پرداختن به مبانی نظری این است که تعاریف و مفاهیم مورد استفاده در تحقیق را روشن سازی کنیم و مطالعات مشابهی را که قبلا توسط محققان دیگر انجام گرفته را ارائه دهیم.
پس از آن ارزش و اهمیت موضوع شرح داده میشود و بعد از آن نیز اهداف پژوهش و مساله اصلی تحقیق مطرح میشود. سعی کنید که این بخش از مقاله را با مطالب غیر ضروری انباشت نکنید.
فراموش نکنید که هر چه قدر مقدمهی شما مفید و کوتاهتر باشد، بهتر خواهد بود.
روش تحقیق
در این بخش از توصیه های نگارشی نوشتن مقاله، به بخش روش تحقیق مقاله میرسیم. در این بخش شما نحوه جمعآوری اطلاعات و تکنیکهای مطالعه را بیان میکنید و در صورت لزوم نیز نمونههای آماری را معرفی میکنید.
پس از آن نیز گزارههای پژوهش ارائه میشوند. این بخش از مقاله بسیار مهم است و هر گونه خطا در این بخش میتواند از ارزش و اعتبار کار شما بکاهد. پس باید در نگارش این بخش دقت کافی را داشته باشید.
تجزیه و تحلیل دادهها
شما در این بخش به تجزیه و تحلیل دادهها و آزمون فرضیههای پژوهش میپردازید. تحلیلهای موجود در این بخش اساس پژوهش علمی شما است و اهمیت بسیاری دارد به خصوص برای داوران ژورنالها که بیشترین توجه خود را معطوف این بخش میکنند.
بحث و نتیجه گیری
در ادامهی مبحث توصیه های نگارشی نوشتن مقاله به بخش بحث و نتیجهگیری مقاله میرسیم. هر مقاله باید شامل نتیجهگیری دقیق و صحیحی از دستاوردهای پژوهش و فرآیند آن باشد.
در این بخش نگارنده باید از مطلب خود نتیجهگیری کند و آن نتایج را با نتایج مطالعات قبلی خود مقایسه کرده و تحلیل خود را ارائه دهد.
توصیه های نگارشی نوشتن مقاله به صورت عمومی
یک سری نکاتی هم هستند که باید به طور کلی در سطح مقاله رعایت کنید و لزوما مربوط به بخش خاصی از مقاله نیستند.
وحدت موضوع. اولین نکتهی مهم این بخش وحدت موضوع مقاله است. وحدت موضوع مقاله به عدم کثرت موضوعات مورد بحث در متن مقاله اشاره دارد.
یکی دیگر از نکات مهمی که باید در زمینه تالیف مقاله علمی مدنظر نگارنده قرار بگیرد، وحدت زمان است. نویسنده باید زمان مقاله را از ابتدا تا انتها ثابت نگه دارد و آن را در نگارش متن خود رعایت کند.
همچنین باید مقالهی شما وحدت مکان نیز داشته باشد. یعنی جامعه، نمونه و دادههای مورد بحث و بررسی شما که در یک محدوده و یا مکان خاص محدود شده، محدود بماند و در طول مقاله تغییر نکند.
مقالهی شما باید انسجام خود را در طول مقاله حفظ کند و همچنین در متن آن یکپارچگی و عدم تکثر مطالب وجود داشته باشد.
سخن پایانی
امیدواریم که این مطلب در زمینهی توصیه های نگارشی نوشتن مقاله مفید بوده باشد و توانسته باشید که از آن نهایت استفاده را ببرید.
اگر در این زمینه سوالی داشتید و یا در فرآیند نگارش مقالهی خود به راهنمایی و مشاوره احتیاج دارید، میتوانید با موسسه علمی و تحقیقاتی تزایران تماس بگیرید.
با سپاس از همراهی شما.