
راه های تشخیص ISI بودن یک ژورنال ISI
مقاله ISI و ژورنال ISI. دو عبارتی که اگر در مسیر تحصیلات عالیه و یا نوشتن مقاله و پایان نامه هستید حتما بسیار به گوشتان خورده و با آنها روبهرو شدهاید.
یکی از دغدغههای اصلی محققین و پژوهشگران پیدا کردن و همچنین اطمینان یافتن از اعتبار مقالات، ژورنالها و منابع مورد استفاده است.
همچنین یکی دیگر از دغدغهها این است که آیا ژورنالی که در آن قصد انتشار مقاله را دارند آیا از اعتبار کافی بر خوردار است یا خیر. یا حتی این محققین میخواهند بدانند که مقالهشان بعد از انتشار از درجه اعتبار کافی بر خوردار است یا خیر.
به همین دلیل پایگاههای اطلاعاتی و پایگاههای اعتبار سنجی مختلفی در این رابطه وجود دارد. که یکی از این پایگاهها ISI است. در این مطلب منتشر شده در تزایران به بررسی راه های تشخیص ISI بودن یک ژورنال ISI خواهیم پرداخت.
با ما همراه باشید.
ISI چیست
همان طور که در بالا اشاره کردیم، پایگاههای اطلاعاتی مختلفی در این زمینه وجود دارد. یکی از جامعترین مشهورترین این پایگاهها و بانکهای اطلاعاتی، ISI است.
ISI که خود کوتاه شدهی عبارت Institute for Scientific Information است، پایگاهی است که به تبادل اطلاعات و تحقیقات بین پژوهشگران و محققان کمک بسزایی میکند.
این پایگاه فهرست ژورنالها، کتابها و مقالات علمی مهم و مطرح جهان را جمع آوری میکند و منبعی بزرگ و قدیمی در این زمینه است.
همچنین ISI به تجزیه و تحلیل آماری از نتایج آخرین یافتهها و مقالات منتشر شده در ژورنالهای معتبر دنیا نیز میپردازد.
این دادهها و اطلاعات برای محققین و پژوهشگران میتواند بسیار با ارزش باشد و همچنین میتواند در مسیر پژوهش و تحقیق آنها نیز بسیار اثر گذار باشد.
به طور مثال آنها میتوانند ببینند که کدام ژورنال ISI بیشتر مورد ارجاع قرار گرفته و کدام مقالات به آن مطلب استناد کردهاند.
ژورنال ISI چیست
ژورنال های ISI ژورنال هایی هستند که در پایگاه دادهی ISI لیست شدهاند.
ژورنال های ISI دو نوع هستند:
- ایمپکت دار (Impact Factor)
- بدون ایمپکت (ISI Listed)
Impact Factor یا ضریب تاثیر گذاری میزان تاثیری است که یک مقاله بر مقالههای دیگر میگذارد.
به طور مثال، چند بار در یک بازهی زمانی خاص به مقالهی مورد نظر ما ارجاع داده شده است.
البته این ضریب برای ژورنال منتشر کنندهی مقاله محاسبه میشود و نه برای خود مقاله و یا نویسندهی آن. میتوان گفت که موسسهی ISI این ضریب را برای مجموع مقالات منتشر شده در یک ژورنال ISI محاسبه میکند.
تاریخچهی مختصری از موسسهی ISI
این موسسه توسط یوجین گارفیلد و در سال ۱۹۶۰ تاسیس شد. موسسهی ISI در سال ۱۹۹۲ توسط موسسهی علمی تامسون خریداری شد و هم اکنون بخشی از شرکت تامسون رویترز است.
سایت تامسون رویترز فهرست همهی ژورنالهایی که در ISI نمایه میشود، به صورت رایگان در اختیار همگان قرار میدهد.
راه های تشخیص ISI بودن یک ژورنال
همان طور که میدانید، تشخیص این که یک ژورنال ISI است یا خیر برای پژوهشگران و محققین از اهمیت بسیاری بر خوردار است.
برای این که تشخیص دهید راهها و روشهای متفاوتی وجود دارد.
یکی از بهترین روشها برای تشخیص، جستجوی آن ژورنال در یکی از سایتها و پایگاههای نمایه کنندهی مشهور و معتبر است.
مانند:
پایگاههای اشاره شده، پایگاههای معتبر و مشهور ایندکس کننده یا نمایه کننده بودند.
سایتی دیگر نیز وجود دارد که شما میتوانید با مراجعه به آن از ISI بودن ژورنال مورد نظر خود اطمینان حاصل کنید.
این سامانه، به نام سامانه اعتبار سنجی مجلات علمی (ضریب تاثیر) است و شما میتوانید با ورود به این سامانه به ISI بودن یک ژورنال پی ببرید.
روش تشخیص ISI بودن یک ژورنال
اما چطور میتوان با مراجعه به این پایگاههای اشاره شده، به ISI بودن یک ژورنال پی برد؟
برای این که متوجه شوید که یک ژورنال ISI است، ابتدا باید به یکی از این پایگاهها مراجعه کنید. برخی از آنها در صفحهی اصلی خود کادری برای جستجوی ژورنالها دارند و اگر بخش جستجو در صفحهی اصلی نبود، شما میتوانید این بخش را با کمی جستجو در منوهای سایت بیابید.
هنگامی که بخش جستجوی ژورنالها را پیدا کردید، میتوانید با استفاده از شماره شاپا و یا ISNN به جستجوی ژورنال مورد نظر خود بپردازید.
اما این شماره چیست؟ این شماره، شمارهای هشت رقمی است برای شناسایی یک نشریه به کار میرود.
به این شماره به فارسی شاپا میگویند که مخفف شماره بین المللی پیایند است و در انگلیسی نیز به آن ISSN میگویند که مخفف عبارت International Standard Serial Number است.
این استاندارد توسط سازمان بین المللی استاندارد سازی تحت نام ایزو ۳۲۹۷ در سال ۱۹۷۵ تبیین شده است.
این شماره، شماره سریال استاندارد و بین المللی اختصاصی هر مجله است که شما با جستجوی این شماره در پایگاههای دادهی مرتبط میتوانید اطلاعات موجود در مورد نشریهی مورد نظر خود را مشاهده کنید.
اهمیت ژورنال ISI
همان طور که قبلا نیز اشاره شد فهمیدن این که یک ژورنال می تواند ISI باشد یا خیر از اهمیت زیادی برای یک محقق و پژوهشگر بر خوردار است. چه این ژورنال را برای ارجاع و رفرنس دهی بخواهد و چه این که قصد نشر مقاله در آن را داشته باشد.
همچنین چاپ مقاله در ژورنال ISI بالاترین امتیاز پژوهشگری را از سمت وزارت علوم برای نویسنده دارد.
نکتهی دیگر نیز این است که بسیاری از دانشجویان قصد انتشار مقاله در ژورنال های ISI را دارند و حتی در مقاطع تحصیلی بالاتر مانند کارشناسی ارشد و دکتری ممکن است که به مقالات ISI احتیاج پیدا کنید.
سخن پایانی
همان طور که در این مقاله معرف حضورتان بود، ژورنال یا مقالات ISI از اهمیت بسیاری برای دانشجویان، محققان و پژوهشگران برخوردار است و شما نباید این اهمیت را دست کم بگیرید.
پس شما باید بتوانید تشخیص دهید که آیا ژورنال مورد نظر شما ISI هست یا خیر. شما با استفاده از روشی که در این مطلب به آن پرداخته شد به تشخیص این قضیه بپردازید.
امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد و از آن نهایت استفاده را برده باشید.
همچنین شما میتوانید برای مشاوره و راهنمایی در زمینهی انتشار مقاله در ژورنال ISI از خدمات موسسه عملی تحقیقاتی تزایران استفاده کنید