
مدارک مصاحبه دکتری
مقاله امروز در مورد مدارک مصاحبه دکتری می باشد که به بررسی موارد لازم مانند مدارک ضروری و مدارک امتیاز آور و همچنین نکاتی که بایستی رعایت شود می پردازیم.
مدارک مصاحبه دکتری شامل دو دسته میباشند:
- مدارکی که ارائه آنها جهت حضور در مصاحبه دکتری الزامی است.
- مدارکی که ارائه آنها گرچه الزامی نیست، اما ارائه آنها امتیازآور است و شانس قبولی داوطلب را جهت پذیرش افزایش میدهد.
مدارک مصاحبه دکتری؛ مدارک ضروری
مدارک لازم برای مصاحبه دکتری مدارکی هستند که سازمان سنجش یا دانشگاه موردنظر آنها را برای انجام مصاحبه ضروری میدانند. به طور معمول این مدارک شامل موارد زیر است:
1-مدارک شناسایی: عموماً شامل شناسنامه و کارت ملی
2-فیش واریزی هزینه مصاحبه دکتری: هزینه مصاحبه دکتری در دانشگاههای مختلف متفاوت است که در اطلاعیه دانشگاه مبلغ و نحوه پرداخت آن اطلاعرسانی میشود. هزینه مصاحبه دکتری دانشگاه آزاد نیز به ازای هر مصاحبه از طریق این دانشگاه اطلاعرسانی خواهد شد.
3-مدارک تحصیلی مقاطع گذشته: مدارک تحصیلی مقاطع کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد به همراه ریزنمرات.
در این خصوص دو نکته قابل توجه است:
نخست با توجه به این که فارغالتحصیلان دوره روزانه گواهی موقت دریافت میکنند و آزادسازی مدارک نیازمند تسویه با دانشگاه است، دانشگاهها در این موارد الزامی برای ارائه اصل دانشنامه ندارند. به همین ترتیب داشتن ریزنمرات تأییدشده هم برای فارغالتحصیلان روزانه امکانپذیر نیست که این موضوع هم مشکلی ایجاد نخواهد کرد.
مورد دوم این که دانشجویان مقطع ارشد ضرورتی برای ارائه مدرک مقطع کارشناسی ارشد در مصاحبه نداشته، اما در زمان ثبتنام در مقطع دکتری در صورت پذیرش نهایی لازم است که مدرک تحصیلی خود را ارائه نمایند.
4-کارنامه مرحله اول و کارنامه دعوت به مصاحبه آزمون دکتری (در صورت درخواست دانشگاه)
5-توصیهنامه: اغلب دانشگاهها همراه داشتن دو یا سه توصیهنامه از اساتید مقاطع قبلی داوطلب بهخصوص استاد راهنمای پایاننامه کارشناسی ارشد را الزامی میکنند. حتی اگر دانشگاه این مورد را ذکر نکرده بود، بهتر است که شما توصیهنامه را به همراه داشته باشید.
با توجه به فرصت محدود بعد از اعلام نتایج دعوت به مصاحبه دکتری تا زمان شروع مصاحبههای دکتری، توصیه میکنیم تا پیش از اعلام نتایج نسبت به اخذ توصیهنامه از اساتید خود اقدام کنید.
6-فرم رزومه: گاهی این فرم از سوی دانشگاه ارائه میشود و گاهی رزومه عمومی شما مورد قبول است. حتی اگر طبق اطلاعیه دانشگاه، همراه داشتن آن برای مصاحبه الزامی نباشد، بهتر است رزومه کاملی از سوابق آموزشی و پژوهشی به همراه داشته باشید. در نوشتن فرم رزومه اصل اختصار را رعایت کنید و حداکثر در دو صفحه رزومه خود را تدوین کنید.
7- مدرک آزمونهای زبان ملی یا بینالمللی: در صورت درخواست دانشگاه، ممکن است ملزم به ارائه مدرک زبان در مصاحبه باشید. عموماً داشتن مدرک زبان آزمونهای زبان داخلی یا خارجی تفاوتی برای اساتید مصاحبهکننده ندارد و موضوع مهم نمره مدرک شماست.
اطلاعات مدارک زبان داخل کشور
نکته مهم این است که مدارک تمامی آزمونهای زبان مورد قبول همه دانشگاهها نیست. در جدول زیر به طور خلاصه در این باره توضیح داده شده است:
ردیف | نوع مدرک | وضعیت پذیرش در دانشگاهها |
1 | آزمون MSRT یا MCHE | مورد قبول در همه دانشگاههای کشور (وزارت علوم، وزارت بهداشت و دانشگاه آزاد) |
2 | آزمون تولیمو | مورد قبول در همه دانشگاههای کشور (وزارت علوم، وزارت بهداشت و دانشگاه آزاد) |
3 | مدرک زبان دانشگاه تهران | مورد قبول در برخی دانشگاههای سراسری (وزارت علوم)
*در دانشگاه آزاد مورد قبول نیست. |
4 | آزمون EPT | مورد قبول در دانشگاه آزاد اسلامی |
5 | آزمون MHLE | مورد قبول در رشتههای علوم پزشکی |
8- پایاننامه کارشناسی ارشد: پایاننامه کارشناسی ارشد را حتماً همراه داشته باشید. این مدرک، سند مهمی از شخصیت علمی شماست. حتی اگر پایاننامه شما ناتمام باشد، بهتر است بخشهایی که تا به حال انجام دادهاید و یا نسخه اولیه را همراه داشته باشید.
در صورتی که پایاننامه را ناتمام به جلسه مصاحبه میبرید ضروری است با ظاهری مرتب آن را ارائه دهید و تا حد امکان از تلق و شیرازه یا فنری کردن استفاده کنید.
مدارک مصاحبه دکتری؛ مدارک امتیازآور
به همراه داشتن برخی مدارک برای حضور در مصاحبه الزامی نیست، اما داشتن آنها برای کسب امتیاز و موفقیت در مصاحبه آزمون دکتری اثرگذار و بسیار حائز اهمیت است. این مدارک عبارتند از:
1-کلیه مستندات مربوط به سوابق پژوهشی: داشتن گواهی پذیرش مقاله (و نیز داشتن صفحه اول مقاله که شامل عنوان و چکیده مقاله است)، برای اثبات داشتن مقاله ضروری است. اما گاهی اساتید میخواهند همه صفحات مقاله پذیرفتهشده شما را مشاهده نمایند. بنابراین غیر از چکیده و گواهی پذیرش آنها، سعی کنید کل مقاله را همراه داشته باشید.
2-کلیه مقالات تحت داوری و کتابهای نیمهکاره: این موارد اگر چه ممکن است امتیازی نداشته باشد، اما میتواند در دید مصاحبهگران نسبت به شما تأثیرگذار باشد.
*در صورتی که مقالهای و رزومه پژوهشی نداشته باشید، جدا از امتیاز آن، دو نکته میتواند در کاهش شانس قبولی شما مؤثر باشد:
1-برای اساتید این سؤال پیش خواهد آمد که چرا رزومه پژوهشی ندارید؟ بهخصوص اگر از مقطع ارشد فارغالتحصیل شده باشید و بهویژه اگر چند سال از زمان اخذ مدرک شما گذشته باشد. ممکن است این تردید پیش آید که شما اساساً وقت برای پژوهش ندارید و این دلیلی برای عدم پذیرش شما میتواند باشد.
2-نداشتن رزومه پژوهشی میتواند نشاندهنده این باشد که پژوهش کردن بلد نیستید. و باز این امر دلیلی برای عدم پذیرش شما خواهد شد!
به همراه داشتن مقالات و کتابهای نیمهکاره، به رفع این تردیدها و سؤالات کمک خواهد کرد.
3-گواهی رتبه اول تا سوم دوره کارشناسی یا ارشد یا رتبه برتر کنکورهای قبل: برای دریافت گواهی رتبه اول تا سوم مقاطع تحصیلی گذشته لازم است به دانشگاه محل تحصیل مراجعه و برای دریافت گواهی رتبه برتر کنکور لازم است از طریق سازمان سنجش اقدام کنید.
4-گواهی تدریس در دانشگاه: امتیاز تدریس در مصاحبه دکتری از موضوعات چالشانگیز در سالهای اخیر است .
5-گواهی طرحهای پژوهشی و کارهای حرفهای: به طورکلی بهتر است تمامی سوابق کاری مرتبط با رشته تحصیلیتان را ارائه کنید.
6-گواهی کلیه افتخارات آموزشی و پژوهشی کسبشده مرتبط با رشته تحصیلی
7- گواهی شرکت در کارگاههای آموزشی: داشتن این گواهیها ممکن است در مصاحبه دکتری به صورت مستقیم امتیازآور نباشد، اما ممکن است در ذهن اساتید اثر مثبت بگذارد و یا حتی ممکن است نشان دادن داشتن یک توانمندی بهواسطه این گواهیها میسر شود که در دید اساتید مهم یا جالب باشد.
چگونه مدارک خود را برای مصاحبه دکتری آماده کنیم؟
دانستن برخی موارد جهت ارائه مدارک مصاحبه دکتری به شما کمک خواهد کرد تا در شرایط مصاحبه دچار تنش مضاعفی نشوید و علاوه بر آن، تصویر بهتری از خود هنگام مصاحبه در ذهن اساتید به نمایش بگذارید.
1-تهیه کلربوک و چیدن مدارک در آن: با این کار، پیغامی که به مصاحبهگران منتقل میکنید این است که من فرد منظمی هستم و در دوره دکتری هم، همین نظم و انضباط را خواهم داشت.
علاوه بر این، منظم بودن موجب سهولت در ارائه مدارک مصاحبه دکتری میشود. تصور کنید در شرایط مصاحبه که به خودی خود تنشزاست، اساتید از شما مدرکی را بخواهند که برای ارائه آن به دردسر بیفتید یا آن را پیدا نکنید. در بهترین حالت شما بینظم جلوه خواهید کرد و در حالت بدتر علاوه براسترسی که متحمل شدهاید، ممکن است موفق به پیدا کردن و ارائه مدرک در مصاحبه نشوید.
2-تهیه کپی برابر اصل: تلاش کنید از مدارک شناسایی و تحصیلی که در دسترس شما نیست، کپی برابر اصل تهیه کنید. چرا که در دست داشتن اصل برخی مدارک در مصاحبه اجباری است.
3-تهیه چند سری کپی از مدارک: معمولاً در هر دانشگاه، یک کپی از مدارک را بیرون از اتاق مصاحبه تحویل میدهید. سری دیگری نیز همراه داشته باشید که در صورت لزوم، بدون نگرانی سریعاً آن را جایگزین نمایید.
4-کپی رنگی: انجام این کار، نشاندهنده بذل توجه شما به مصاحبه و اساتید مصاحبهکننده است و می تواند اثر خوبی بر اساتید داشته باشد.
5- اسکن مدارک: این مدارک اسکنشده را بر روی لوح فشرده، فلش یا لپتاپ همیشه همراه داشته باشید تا در مواقع لزوم به سرعت به آنها دسترسی پیدا کنید.
همچنین می توانید از طریق صفحه سوالات مصاحبه دکتری با سوالات آن نیز آشنا شوید